Uføretrygd
Uføretrygd er en ytelse som skal sikre deg inntekt hvis inntektsevnen din er varig redusert på grunn av sykdom eller skade.
Vilkår
For å ha rett til å få uføretrygd, må man oppfylle vilkårene i folketrygdloven om at det må være sykdom og/eller skade som er hovedårsaken til at du har nedsatt arbeids- og inntektsevne.
I tillegg må du som hovedregel fylle disse vilkårene:
- Du må være mellom 18 og 67 år.
- Du må ha vært medlem av folketrygden de siste 5 årene før du ble syk eller skadet.
- Du må ha minst 50 prosent redusert arbeids- og inntektsevne.
Mulighetene dine til å være i arbeid må også være avklart. Det betyr at du må ha gjennomført:
- hensiktsmessig behandling som kan bedre arbeidsevnen din
- arbeidsrettede tiltak for å bedre inntektsevnen din og avklare hvor mye du kan jobbe
Unntak fra krav til nedsatt inntektsevne
Noen situasjoner har lavere krav til hvor mye arbeidsevnen din må være redusert.
Har du arbeidsavklaringspenger når du søker om uføretrygd, er det tilstrekkelig at inntektsevnen din er varig nedsatt med minst 40 prosent.
Skyldes uførheten din en godkjent yrkesskade eller yrkessykdom, er det tilstrekkelig at inntektsevnen din er varig nedsatt med minst 30 prosent.
Hvor mye kan du få?
- Uføretrygd er 66 prosent av gjennomsnittet for din pensjonsgivende inntekt de 3 beste av de 5 siste årene før du ble syk. Inntekt fra tidligere år blir justert opp til dagens verdi.
- Det er kun årlig inntekt opptil 6 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) som tas med når NAV beregner uføretrygd. (6G= kr. 744.168, - pr 01.05.24)
- Hvis du har lav eller ingen inntekt, har du likevel rett til en minstesats for uføretrygd, hvis dette gir deg en høyere utbetaling enn det du selv har opptjent.
Du opparbeider deg rett til alderspensjon når du er uføretrygdet. Jobber du ved siden av uføretrygden, kan du få en høyere alderspensjon. Hvilke regler som gjelder for deg, avhenger av hvilket år du er født (les mer om dette på NAVs nettsider).
Barnetillegg til uføretrygden
Du kan søke om barnetillegg til uføretrygden hvis du forsørger barn under 18 år.
Hvis du er delvis i arbeid, må du legge ved inntektsskjema til søknaden din. Barnetillegget er behovsprøvd. Hvis barnet bor hos begge foreldrene, skal begges inntekter regnes med. Les mer om barnetillegg her.
Omstillingsstønad
Hvis samboeren eller ektefellen din dør, kan du ha rett til omstillingsstønad. Les mer her.
Søknad om endret inntektsgrense
Har du gradert (delvis) uføretrygd, har du en individuelt fastsatt inntektsgrense du må forholde deg til. Hvis du har fått lønnsøkning som arbeidstaker (ansatt), kan du søke om å få økt inntektsgrensen din. En høyere inntektsgrense betyr at du kan tjene mer før uføretrygden reduseres.
Ung ufør
Dette er en tilleggsytelse ved uføretrygd. NAV gjør ved søknad om uføretrygd en vurdering av om man fyller vilkårene for denne rettigheten. Hvis du har fått innvilget rettigheter som «ung ufør», vil uføretrygden bli beregnet etter egne regler hvis det gir deg en høyere uføretrygd. Unge uføre er sikret en høyere minstesats enn andre.
For å få innvilget rettigheter som ung ufør, gjelder disse tre vilkårene:
- Du var under 26 år da du ble alvorlig og varig syk.
- Lege eller spesialist har klart dokumentert at sykdommen førte til uførhet før du fylte 26 år.
- Du søker om uføretrygd før du fyller 36 år, hvis du har vært mer enn 50 prosent yrkesaktiv etter fylte 26 år
Kombinere arbeid og uføretrygd
Selv om du får innvilget uføretrygd, kan du jobbe så mye du har helse til.
Det er en grense for hvor mye inntekt du kan ha før utbetalingen av uføretrygden din blir justert ned. Hvis du skal jobbe ved siden av uføretrygden så er det viktig å melde inn forventet inntekt i inntekstplanleggeren du finner på Ditt NAV. Her kan du også legge inn forventet inntekt og se hvordan det eventuelt påvirker utbetalingen av uføretrygd og eventuelle tillegg som barnetillegg.
For mer informasjon om uføretrygd, kan du lese her.
NB Regelverk og lover kan endres. Vi anbefaler derfor at du alltid undersøker hva som gjelder for deg, på nåværende tidspunkt. Sjekk for eksempel nettsidene det henvises til i teksten for hvert tema. Du kan også kontakte de ulike instansene for råd og veiledning.
Om fagartikkelen
Kilde: www.NAV.no, folketrygdloven, kapittel 12
Denne fagartikkelen er kvalitetssikret av:
Ellen M. Berg – sosionom ved MS-senteret i Hakadal
Tusen takk!
Relevant
Pensjonsordning og forsikring ved sykdom og endret jobbsituasjon
Ved sykdom og endring i jobbsituasjon kan det være lurt å sjekke hvilke forsikring- og pensjonsordninger man har, og om det er behov…
Økonomisk sosialhjelp
Økonomisk sosialhjelp er en midlertidig støtte du kan få hvis du ikke kan dekke nødvendige utgifter selv.
Tilrettelegging
Her finner du informasjon om tilrettelegging under utdanning og i arbeidslivet.