Hjem / Kunnskapsbank / Tilrettelegging i arbeidslivet

Tilrettelegging i arbeidslivet

Tilrettelegging på arbeidsplassen er viktig for å sikre at personer med MS kan fungere godt i sitt arbeid. Denne artikkelen gir deg en oversikt over arbeidsgivers plikter, arbeidstakers rettigheter og konkrete tiltak som kan gjøre arbeidsdagen enklere for personer med MS.

Hva er tilrettelegging i arbeidslivet?

Tilrettelegging innebærer tiltak som iverksettes for å tilpasse arbeidsmiljøet, arbeidsoppgavene og organiseringen av arbeidet. For personer med MS kan dette være avgjørende for å kunne opprettholde arbeidsevnen. Tilrettelegging kan omfatte både fysiske og psykososiale endringer.

Arbeidsgivers plikt

Arbeidsgiver har plikt til å tilrettelegge arbeidet for deg og alle ansatte. Tilretteleggingsplikten gjelder både hvis du har midlertidig eller varig redusert arbeidsevne. Her er en oversikt over tre typer tilrettelegging som arbeidsgiver skal gi:

  1. Generell tilrettelegging:
    Arbeidsgiver må sørge for at arbeidsmiljøet er trygt og godt ( arbeidsmiljøloven § 4-1). Det betyr at ingen skal bli syk eller skadet på jobb. Arbeidet skal legges til rette slik at du unngår skadelige psykiske og fysiske belastninger. Dette gjelder for alle ansatte, uavhengig av helsesituasjon.
  2. Spesifikk tilrettelegging
    Alle er forskjellige, og arbeidsgiver skal ta hensyn til dine behov og forutsetninger (arbeidsmiljøloven § 4-2). Dette betyr at arbeidsoppgavene skal tilpasses ut fra dine evner, erfaring og alder. Arbeidsgiver skal også gi deg mulighet til å utvikle deg i jobben og ha ansvar for arbeidsoppgavene dine. Dette gjelder for alle, uavhengig av om du har en sykdom eller funksjonsnedsettelse.
  3. Særskilt tilrettelegging
    Hvis du har redusert arbeidsevne på grunn av sykdom, skade eller lignende, har arbeidsgiver en spesiell plikt til å tilrettelegge (arbeidsmiljøloven § 4-6). Denne plikten gjelder både ved midlertidige og varige behov. Arbeidsgiver skal sammen med deg finne løsninger som gjør det mulig for deg å fortsette i jobben din så langt det er mulig, uten at det går utover helsen din.

Arbeidstakers ansvar

For at tilretteleggingen skal fungere godt, må både arbeidsgiver og arbeidstaker bidra. Arbeidstaker har ansvar for å samarbeide med arbeidsgiver om tilretteleggingen (arbeidsmiljøloven § 2-3, folketrygdloven § 8-8). Det betyr at du som arbeidstaker bør dele informasjon om hva du kan gjøre på jobben, og hva du trenger av tilrettelegging. Du trenger ikke å oppgi diagnosen din, men det er viktig å forklare hvilke arbeidsoppgaver du kan utføre og hvilke tilpasninger som hjelper deg best.

Hvor langt strekker tilretteleggingsplikten seg?

Plikten til å tilrettelegge er omfattende, og i arbeidsmiljøloven står det at arbeidsgiver skal tilrettelegge "så langt det er mulig." Arbeidsgiver må gjøre en konkret helhetsvurdering som tar hensyn til arbeidsplassens type, størrelse, og kostnader knyttet til tilrettelegging. Tilretteleggingen for én arbeidstaker skal ikke gå på bekostning av arbeidsforholdene til andre ansatte.

Les mer om tilretteleggingsplikten på Arbeidstilsynets nettsider.

Det finnes også bestemmelser i Likestillings- og diskrimineringsloven § 22 om tilrettelegging for arbeidstakere og arbeidssøkere med funksjonsnedsettelser. Denne loven går lenger enn arbeidsmiljøloven. For en praktisk veiledning om individuell tilrettelegging, kan du lese mer hos Likestillingsombudet.

Fysisk tilrettelegging

Fysiske tilpasninger kan være nødvendig for å sikre tilgjengelighet og komfort for personer med MS. Dette kan inkludere:

  • Tilgang til arbeidsplassen uten trapper eller andre fysiske hindringer.
  • Tilrettelagte fellesarealer og toalettfasiliteter.
  • Nødvendig utstyr og hjelpemidler for å utføre arbeidet.

Psykososial tilrettelegging

Psykososiale tilpasninger handler ofte om arbeidstempo, arbeidstid og fleksibilitet. Eksempler på tiltak kan være:

  • Fleksible arbeidstider, som muligheten til å starte senere eller redusere antall arbeidstimer per dag.
  • Kortere arbeidsøkter med hyppigere pauser.
  • Tilgang til et rom hvor man kan hvile i løpet av arbeidsdagen.

En dialog med nærmeste leder om fleksible løsninger kan være avgjørende for å unngå sykefravær. Det er viktig å være i forkant og forebygge problemer før arbeidssituasjonen blir vanskelig.

Tiltak for å redusere stress og arbeidspress

For personer med MS kan høyt arbeidstempo og stress være særlig utfordrende. Derfor er det viktig å diskutere arbeidsoppgaver og tidsfrister med arbeidsgiver for å tilpasse dem til dine behov. Mulige tiltak inkluderer:

  • Arbeidsplass i omgivelser skjermet for visuell og auditiv støy.
  • Mulighet for å lukke kontordør for å jobbe uforstyrret.
  • Bevisstgjøring av kolleger om hvordan informasjonsflyten kan tilpasses for personer med MS (f.eks. skriftlige beskjeder fremfor muntlige).

Om å være i arbeid

Forskning viser at arbeid er viktig for helsen og livskvaliteten til personer med MS. Arbeid gir økonomisk trygghet, sosial deltakelse og påvirker identitet og selvbilde positivt. Likevel står personer med MS i fare for å falle ut av arbeidslivet i større grad enn andre. Tidlig dialog med fastlege eller nevrolog, samt vurdering av arbeidsrettet rehabilitering, kan være viktige tiltak for å bevare arbeidsevnen.

En studie fra Sogn og Fjordane viste at nesten halvparten av personer med MS fortsatt var i arbeid etter 19 år med sykdommen. Faktorer som lavere alder ved sykdomsdebut, høyere utdanning, mindre fatigue og mindre funksjonsnedsettelse bidro til økt sannsynlighet for å stå i arbeid.

Hold deg oppdatert

Regelverk og lover endres med jevne mellomrom. Sørg for å undersøke hva som gjelder for deg på tidspunktet du leser denne informasjonen.

Lyst til å lære mer?

Om fagartikkelen

Artikkelen er i ferd med å bli kvalitetssikret av Ellen M. Berg – sosionom ved MS-senteret i Hakadal.

Fagartikkelen er laget med verdifull fagkunnskap, faktagrunnlag, ideer og inspirasjon fra Norsk MS-veileder.

MS-veilederens artikkel "Arbeid og tilrettelegging", skrevet av Inger Grethe Løyning, Bente Kisen og Heidi Elnæs, har vært den viktigste kilden.

Tusen takk!