Lunge og pust
De fleste med MS har helt friske lunger. Noen kan likevel oppleve nedsatt lungekapasitet på grunn av svekket styrke i musklene som beveger brystkassen. For mange er dette en uventet eller oversett del av sykdommen.
I korte trekk
Å puste er en automatisk prosess som vi vanligvis ikke tenker så mye over. Slik er det også for de fleste som lever med MS. Personer med MS har i utgangspunktet helt friske lunger, men noen kan få nedsatt lungekapasitet på grunn av svekket styrke i musklene som beveger brystkassen. Dermed kommer det ikke like mye luft inn og ut av lungene som før, og luften kommer ikke med samme hastighet som da man var frisk. Noen merker det på stemmen; de klarer kanskje ikke å snakke med like høy stemme, eller si like mange ord i et utpust som før? Andre har eller kan få problemer med å hoste kraftig og effektivt.
Merk! Personer med MS som har fått redusert lungekapasitet, legger ofte ikke merke til at pusten har blitt dårligere. Endringen kan komme gradvis og mange merker ikke forandringen fordi de er mindre aktive.
Sliter du med hoste eller svelging?
Når du har MS kan musklene i munn og svelg bli svekket. Det kan bety at du får dårligere koordinasjon og svelgefunksjon. Opplever du ofte at mat eller drikke kommer i «vrangstrupen» – altså i luftrøret og lungene i stedet for i spiserøret? Hvis du er mye plaget, bør du kontakte fastlegen eller nevrologen din for råd. Vi har laget en egen artikkel om språk, tale og svelgeproblemer hvis du ønsker å lese mer om dette temaet.
Tiltak
Fysioterapi
De aller fleste lever godt med litt redusert pust eller nedsatt lungekapasitet. Mange legger faktisk ikke så mye merke til det. Det kan likevel være fornuftig å søke råd og veiledning fra en fysioterapeut. De vet godt hvordan du kan opprettholde best mulig kraft i pustemusklene.
Det finnes ulike typer verktøy som kan hjelpe deg – for eksempel en type fløyte du kan blåse i, som kan styrke både inn- og utpusten din. Det kan være nyttig for å fjerne slim og forebygge infeksjon. Hvis du sliter med mye slim, kan du søke om å få et tilpasset hjelpemiddel for å klare å hoste effektivt (hostemaskin).
Trening
Det er ikke farlig å trene selv om du har MS. Vi anbefaler at du har en aktiv livsstil, og tilrettelagt trening er viktig både for lungefunksjonen og livskvaliteten din. Det er spesielt to ting du bør merke deg med hensyn til trening og lungefunksjon: kjernestabilitet og bevegelighet.
Kjernestabilitet
Lungefunksjonen henger tett sammen med kjernestabilitet. Kjernestabilitet handler om å få kontroll over bolen; altså området mellom hoftene og halsen. Det er to ting som har vist seg å spesielt styrke pustemusklene og bolen. Pustetrening, og da spesielt innpust, og tilpasset kondisjonstrening
Bevegelighet
Det er viktig å opprettholde god bevegelighet i brystkassen. Pusteøvelser, tøyninger, strekking av armene i alle retninger og endring av stillinger er et godt sted å starte. Variasjon av stillinger påvirker kjernen (bolen), og vil styrke utpustingen fra lungene. Derfor bør du endre stillinger flere ganger i løpet av dagen. Å sitte, stå og gå med god holdning er gunstig for optimal pust. For best mulig lungevolum, lungekapasitet, hostekraft og svelgefunksjon, bør du ikke sitte eller ligge skjevt. Dette har negativ virkning på resten av kroppen.
Søvn og fatigue
Hvis du har nedsatt lungefunksjon får du kanskje ikke tilstrekkelig med oksygen om natten. Det er ikke sikkert du legger merke til det, men resultatet kan bli at du ikke er tilstrekkelig uthvilt om morgenen. Dårlig nattesøvn kan også resultere i forsterket fatigue (utmattelse). Hvis du er plaget med dårlig eller lite søvn, kan du lese mer om dette her.
Lyst til å lære mer?
Vitenskapelig artikkel: Effects of inspiratory muscle training in advanced multiple sclerosis.
Vitenskapelig artikkel: Inspiratory muscle training affects proprioceptive use and low back pain.
Om fagartikkelen
Fagartikkelen er laget med verdifull fagkunnskap, faktagrunnlag, ideer og inspirasjon fra Norsk MS-veileder.
Artikkelen er kvalitetssikret av:
Øivind Torkildsen – professor og nevrolog ved Haukeland universitetssjukehus, og
Gro Owren Nygaard – forsker og nevrolog ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.
Tusen takk!
Vi vil også takke brukerpanelet ved Hanne Fjellheim, Therese Johannesen og Bjarni Dagbjartsson som har gitt verdifulle innspill og ideer til denne artikkelen.
Relevant
Psykisk helse
En MS-diagnose kan være en stor livsomveltning, som gir utfordringer og belastninger du ikke hadde sett for deg. Forskning tilsier at mellom 30…
Bursdag med mening
Jeg vil løfte opp MS-saken, spesielt ungarbeidet. Det sier Jeanette Rudrud, om hvorfor hun valgte å starte en bursdagsinnsamling for MS-forbundet.