Hjem / Kunnskapsbank / Rettigheter / Sykepenger

Sykepenger

Sykepenger skal kompensere for tapt arbeidsinntekt ved sykdom eller skade. Hvor mye du kan få i sykepenger avhenger inntekten din.

Om artikkelen

Det er egne regler for sykepenger for selvstendig næringsdrivende, frilansere og særskilte grupper. Les om dette på NAV sine nettsider.  I denne artikkelen omtales sykepenger til arbeidstakere. 

Om sykepenger

Sykepenger skal gi kompensasjon for bortfall av arbeidsinntekt på grunn av sykdom eller skade. NAV utbetaler sykepenger for inntekt på inntil 6G (G står for grunnbeløpet i folketrygden. 6G vil si 6 ganger grunnbeløpet, altså kr. 744.168, - . Grunnbeløpet blir justert 1. mai hvert år). 

Det skal i hovedsak gjennomføres dialogmøter underveis i sykepengeperioden der også fastlege og NAV deltar. Her drøfter man blant annet mulighet for å tilrettelegge på jobb.  

Hvem kan få sykepenger og hvor lenge? 

Du må være arbeidsufør på grunn egen sykdom eller skade. 

Du må ha vært i jobb i minst fire uker, og inntektsgrunnlaget må være minst 50 % av folketrygdens grunnbeløp (dvs. 1/2 G som er kr. 62.014, - pr. 01.05.24). Denne inntektsgrensen gjelder ikke for sykepenger i arbeidsgiverperioden.  

Du kan maksimalt få sykepenger i 52 uker. Dette gjelder enten du er helt eller delvis sykmeldt. (dvs. at 20% sykmelding teller like mye av sykepengeperioden som 100% sykmelding). 

Sykefravær 3 år tilbake i tid blir lagt sammen hvis det er mindre enn 26 uker mellom noen av fraværene (da har du 248 dager med sykepengerettigheter fordelt på de tre siste årene).

Unntak fra arbeidsgiverperioden 

Ved kronisk sykdom som gir hyppig/økt sykefravær, kan man søke om at NAV dekker sykepengene fra første fraværsdag (dvs. i 16 dagene arbeidsgiver ellers skal dekke sykepenger). Les mer om kronisk syk arbeidstaker på NAVs nettsider. Det er et vilkår at man har hatt et visst antall sykmeldingsdager for å få denne ordningen innvilget. For mer informasjon les her.

Ferie og sykepenger 

Du kan dra på ferie mens du er sykmeldt, men du får ikke sykepenger i ferien. 

Når du tar ut lovbestemt ferie, skal du derfor ikke søke om å beholde sykepengene selv om du skal reise ut av Norge. Da krysser du bare av for ferie i selve søknaden om sykepenger. 

Sykepengene stoppes når du har ferie, og samtidig forskyves tidspunktet for hvor lenge du har rett til sykepenger (dvs. maksdato for sykepenger forskyves ved ferieavvikling. Husk å informere NAV om uttak av ferie). 

Sykmelding for enkeltstående behandlingsdager 

Dette er en type sykmelding som gjelder for enkeltdager som benyttes til behandling.  Det er lege og NAV som vurderer om denne sykmeldingsordningen er aktuell. Lege oppgir dette i sykmeldingen. Gjelder kun ved enkeltstående dager hvis du ikke kan jobbe verken før eller etter behandlingen av hensyn til virkningen av behandlingen.  Les mer om dette og andre former for sykemelding her.

Ny opptjeningstid for sykepengerettigheter 

Hvis du har brukt opp sykepengerettighetene, må det gå 26 uker uten sykepenger eller arbeidsavklaringspenger for at du kan få sykepenger på nytt. (les mer om dette i folketrygdloven § 8-12) 

Bruk av egenmelding/sykmelding innenfor arbeidsgiverperiode bryter ikke opptjening av ny sykepengerettighet. 

Overgangen fra sykepenger til AAP 

Hvis du mottar sykepenger og sykepengeåret er i ferd med å gå ut, må du selv søke om AAP hvis du fortsatt er syk. NAV anbefaler at man gjør dette 3-4 mnd. før sykepengerettighetene er brukt opp. Man får ikke automatisk vedtak om AAP-ytelse etter endt sykemeldingsperiode 

Det kan også være aktuelt med AAP hvis du er tilbake i jobb igjen etter ett år, men blir syk igjen før du har tjent opp ny rett til sykepenger. (Du må ha vært tilbake i jobb i 26 uker før du igjen har rett til sykepenger.) Dette kalles AAP som sykepengeerstatning. 

For de aller fleste innebærer overgang til AAP at man går ned i inntekt. 

Kilde: www.nav.no, folketrygdloven kapittel 8, august 2024 

Ulønnet permisjon

Ulønnet permisjon kan påvirke dine sykepengerettigheter negativt.  Hvis du planlegger å ta ulønnet permisjon anbefales det å sjekke ut hvordan dette kan påvirke f eks dine sykepengerettigheter.  

NB Regelverk og lover kan endres. Vi anbefaler derfor at du alltid undersøker hva som gjelder for deg, på nåværende tidspunkt. Sjekk for eksempel nettsidene det henvises til i teksten for hvert tema. Du kan også kontakte de ulike instansene for råd og veiledning. 

Om fagartikkelen

Denne fagartikkelen er kvalitetssikret av:

Ellen M. Berg – sosionom ved MS-senteret i Hakadal

Tusen takk!

Relevant