Seksuell helse
Det er vanlig å oppleve seksuelle utfordringer – helt uavhengig av kronisk sykdom. Det kan være utfordringer knyttet til deg selv, partner, livssituasjon eller andre ytre faktorer. Her kan du lese mer om hvordan – og hvorfor – mange med MS opplever endringer i sin seksuelle helse.
I korte trekk
Seksualitet er et viktig element for alle menneskers helse – kanskje spesielt vår mentale helse. Seksualitet er sammensatt og rommer mange aspekter ved det å være et menneske.
Det kan være mange årsaker til endringer av seksualfunksjonen, og det er ganske vanlig å oppleve seksuelle problemer ved MS. Enkelte undersøkelser tyder på at 60-80 % av alle med MS opplever endringer. Noen synes det er vanskelig å tilpasse seg de nye omstendighetene som sykdommen innebærer (gjelder både pasient og pårørende). Andre har kanskje for lite kunnskap om hva som skjer i kroppen. I tillegg er mange av oss for dårlig eller lite vant med å prate om sex og samliv. Men det er også mange par som klarer å finne en god og fin praksis. Nøkkelen er kommunikasjon og åpenhet.
Samtale om seksualitet
En måte å åpne opp for samtaler knyttet til seksualitet er å bruke brosjyren Om å gjøre det godt for hverandre. Den inneholder masse nyttig informasjon, og er et godt utgangspunkt for å få kartlagt eventuelle problemer, samt få mer kunnskap om ulike temaer av seksuell art.
Hva er seksuell helse?
Seksuell helse er definert som fysisk, psykisk, emosjonelt og sosialt velvære relatert til seksualitet. Seksualitet omfatter blant annet vår kjønnsidentitet, seksuell orientering, erotikk, glede, intimitet og reproduksjon. Begrepene sex og seksualitet/seksuell helse betyr ikke det samme; sex er kun en del av seksualiteten.
Seksuell helse er knyttet til mange forskjellige områder av hjernen og ryggmargen. Skader i ett eller flere av disse områdene kan føre til fravær av eller nedsatte seksuelle fantasier eller lyst. Koordineringen mellom seksuell lyst, opphisselse og kjønnsorganene kan også bli endret eller nedsatt.
I mediene handler seksualitet ofte om samleie, selv om dette bare er en del av vårt seksuelle liv. Mange føler derfor et press om å «prestere», har et ensidig fokus på orgasme, og glemmer at nærhet, tillit, varme og kjærtegn også spiller en helt sentral rolle i et godt samliv.
Årsaker til endringer
Seksualfunksjonsforstyrrelser hos MS-rammede kan ha flere årsaker. Vanligvis er det en eller flere av følgende grunner:
- MS-relaterte fysiske forandringer i det sentrale nervesystemet som direkte påvirker seksualfunksjonen (MS-forandringer i hjerne og ryggmarg)
- MS-relaterte forandringer i kroppens funksjoner som indirekte påvirker seksualfunksjonen (lammelser i bena, nummenhet i kjønnsorganer, økt muskelspenning, blære- og/eller tarmforstyrrelser).
- Psykologiske, emosjonelle og kulturelle faktorer.
Det er også viktig å vite at mange av de vanligste symptomene – og behandlingen av disse – kan ha negativ innvirkning på den seksuelle helsen. Medikamenter mot depresjon, smerter og spastisitet kan svekke de seksuelle responsene og lystfølelsen. Fatigue (utmattelse), søvnproblemer og depresjon kan ta bort overskuddet og lysten til å være seksuelt aktiv. En del sier også at de er redde for at seksuell aktivitet kan framprovosere smerter og/eller lekkasje. Å leve med en kronisk sykdom som MS, kan også påvirke både selvbildet og relasjonene til andre. Dette kan igjen påvirke den seksuelle helsen.
Vi oppfordrer alle som har eller lever med en med MS, å snakke med hverandre om seksuelle endringer. Og med relevant helsepersonell, som f.eks. fastlege, MS-sykepleier, sexolog, fysioterapeut eller en annen du liker å prate med.
Våre likepersoner er også en kjempegod ressurs, for eksempel kan du kontakte Wanja eller Asgeir:
Bli kjent med Wanja
Jeg er glad i å trene, og spiller blant annet fotball og er fotballtrener. I tillegg liker jeg godt å bruke tid med venner og familie. Som person er jeg imøtekommende, positiv og lett å snakke med.
- 44 år
- Mo i Rana
- wanjaklaebo@gmail.com
- 93084068
- Nordland MS-forening
Bli kjent med Asgeir
Jeg elsker å stelle i hagen, eller være ute på tur i skogen og fjellet. Jeg liker å lese, og er glad i historie. Som person er jeg rolig, empatisk og lyttende.
- 48 år
- Slemmestad
- asgeirberg@yahoo.no
- 92046549
- Asker og Bærum MS-forening
Litt om sex og sexlyst
Alle har ikke det samme overskudd til seksuell aktivitet, enten de er friske eller har MS. Men for MS-rammede er dette gjerne et større problem. Sex er et overskuddsfenomen, og fatigue, fysisk handikap og depresjon påvirker libido (sexlyst).
Sexlysten oppstår i lystsenteret i hjernen. Hvis nervevev i lystsenteret blir skadet, vil også sexlysten påvirkes. Nervebanene kan også skades. Det kan medføre at impulser mellom hjerne og kjønnsorgan ikke kommer fram på riktig måte.
Denne kommunikasjonen må fungere for at man skal få orgasme eller utløsning. Det kan også medføre at følelsen, og dermed evnen til å oppfatte seksuell stimulering, blir nedsatt.
Kvinner med MS kan oppleve at de ikke blir tilstrekkelig fuktige i skjeden. En del kvinner kan også ha problemer med å få orgasme. Nummenhet kan gjøre vagina og klitoris mindre følsomme. Det motsatte kan også forekomme. Det vil si at man blir overfølsom og at selv den letteste berøring blir smertefull.
Menn med MS kan oppleve problemer med å få og beholde ereksjon. Det kan også bli vanskeligere å få orgasme, og det er ikke alltid orgasmen gir utløsning.
Menn og kvinner med MS kan også oppleve at de får mindre interesse for sex. Den sykdomsrelaterte trøttheten (fatigue) som mange med MS opplever, påvirker ofte sexlivet.
Visste du at?
Sentrene for seksualfunksjon er nært knyttet til sentrene for urinblære og tarm. Det kan forklare at seksualfunksjonsforstyrrelser ofte opptrer samtidig med forstyrrelser av blære- og tarmfunksjonen.
Behandling og tiltak
Seksualitet er mye mer enn samleie. Og det kan ha stor betydning for vår livskvalitet – uavhengig av kjønn eller alder. Når det er sagt har ofte kvinner og menn med MS ganske forskjellige utfordringer. Derfor er behandlingen også noe forskjellig. Husk også at seksualitet er sammensatt. Det er ikke nødvendigvis medikamentell behandling som skal til, kanskje det er mer psykologiske eller emosjonelle tiltak som skal til?
For menn
Problemer med ereksjon (reisning) og evne til å gjennomføre et samleie, er de to vanligste problemene hos menn med MS. Dette kalles erektil dysfunksjon.
Det finnes ulike medikamenter og hjelpemidler som kan hjelpe mot erektil dysfunksjon. Snakk med fastlegen eller nevrologen din – de kan foreskrive begge deler.
Medikamenter for bedring av ereksjon virker kun sammen med seksuell stimuli (fysisk, mentalt) og i en ellers god seksuell situasjon. Medikamentene kan brukes ved behov eller daglig (bør tas 30 min. til 1 time før seksuell aktivitet) og finnes i ulike styrker og varighet. Snakk med legen din eller annet helsepersonell for å finne det som passer best for deg.
Lokal behandling finnes også – for eksempel en liten «geleklump» som settes inn i urinrørsåpningen med en spesiell applikator, eller en ferdiglaget sprøyte i nedre del av penis (kan kombineres). Disse lokalbehandlingene er mindre avhengig av seksuell stimulering enn tablettene. For flere av medikamentene kan det være nødvendig å prøve ut ulike doser i samråd med legen, for å få tilfredsstillende effekt. Riktig teknikk er spesielt viktig for lokalbehandling. Pakningsvedlegget må derfor leses og følges.
Bekkenbunnstrening øker blodsirkulasjon og muskelstyrke. Dette kan gi økt nytelse og sterkere ereksjon. Informasjon og opplæring kan en få hos fysioterapeut som tilbyr slik trening. Det finnes også forskjellige brosjyrer (se nederst i denne artikkelen) og et e-læringskurs fra Akershus universitetssykehus du kan ta.
Ereksjonspumpe/vakuumpumpe er et medisinsk hjelpemiddel for å oppnå ereksjon. Både batteridrevne og manuelle penispumper er refusjonsberettigede og kan rekvireres kostnadsfritt av lege. Den batteridrevne penispumpen betjenes ved enkle trykk på en knapp. Dette gir et effektivt vakuum innen ca. 30 sekunder.
På side 16-19 i denne brosjyren finner du flere tips, triks og konkrete hjelpemidler.
For kvinner
Forskning viser at det er en større andel kvinner enn menn (med MS) som har utfordringer med sin seksuelle helse. Det de rapporterer om er: nedsatt lyst, nedsatt følelse ved berøring, tørrhet i skjeden, endret orgasme, vansker med å oppnå orgasme, smerter under samleie og nedsatt nytelse.
Tabletter som brukes mot ereksjonssvikt rapporteres av noen kvinner å kunne gi bedre orgasme og våthet, men medikamentene er ikke godkjent til bruk hos kvinner. Det er derfor opp til legens vurdering om dette er aktuelt.
Glidegel finnes i ulike varianter. Er følesansen i huden (sensibiliteten) i underlivet nedsatt, kan god glid øke blodsirkulasjonen og dermed gi bedre følelse.
Østrogenmangel kan gi tørre slimhinner i skjeden, underlivet og urinrøret. Lokal østrogenbehandling som vaginal krem eller vaginaltablett kan løse eller lindre dette problemet. Behandlingen gir økt blodsirkulasjon i området, noe som gir fuktigere slimhinner. Konsentrasjonen av virkestoffet er lite, og det kommer ikke i vesentlig grad i blodomløpet.
Bekkenbunnstrening med eller uten elektrostimulering gir økt blodsirkulasjon, muskelstyrke, og kan gi bedre nytelse og orgasme. Fysioterapeuter som tilbyr slik trening kan gi informasjon og opplæring. Det finnes også forskjellige brosjyrer (se nederst i denne artikkelen) og et e-læringskurs fra Akershus universitetssykehus du kan ta.
Lokal behandling som vibrasjonspute, trusevibrator og fingervibrator finnes også. Disse kan øke blodgjennomstrømming og følsomhet i områder med nedsatt følesans i huden. Dette anses som medisintekniske hjelpemidler og er derfor refusjonsberettiget. De kan derfor rekvireres kostnadsfritt av legen din.
På side 23-25 i denne brosjyren finner du flere tips, triks og konkrete hjelpemidler.
Tips og råd for ulike plager
Det er flere MS-symptomer som kan påvirke den seksuelle helsen. Her har vi samlet noen vanlige symptomer – og noen tips og tiltak.
Det kan hjelpe å ha sex om morgenen, eller etter hvile, samt det å finne en god stilling.
Det er viktig å ha en komfortabel stilling, spastisiteten kan reduseres ved tøyning eller medikamenter. Mer informasjon om spastisitet finner du under "Se også".
Det kan hjelpe å redusere inntak av drikke (spesielt alkohol) og røyk, samt tømme blæren/ tarmen før samleie. Bekkenbunnstrening kan også redusere lekkasjen. Det finnes også analplugger som kan brukes for å forhindre lekkasjer.
Disse kan reduseres med tablettbehandling eller lokalbedøvelse. Her er det viktig å få et godt samarbeid med lege/sykepleier. Xylocain (gel) er mye brukt mot smerter ved sex. Den kan smøres direkte på underlivet eller andre deler av kroppen (huden) der berøring oppleves smertefullt.
Det er nyttig å prøve ut ulike erogene deler av kroppen, og/eller å prøve vibrator.
Det er viktig å få behandlet en eventuell depresjon. Du finner mer om det under kapittelet om psykisk helse. Antidepressiva kan hjelpe på depresjon, men kan ha bivirkninger som påvirker den seksuelle helsen.
Åpenhet i parforholdet og å snakke om det som er vanskelig, vil kunne bidra til å bedre situasjonen. Åpenhet vil også bidra til at det kan være lettere å søke hjelp.
Bivirkninger av ulike medikamenter, blant annet smertebehandling, kan gi redusert seksuell helse. Hvis en mistenker slike bivirkninger, er det viktig å snakke med behandler for å finne andre behandlingsmuligheter.
Merk!
Kunnskap og rådgiving har ofte god effekt for den seksuelle helsen din. Vi anbefaler derfor både deg og partneren din å snakke om det. Med hverandre og med relevant helsepersonell. Dessverre er det altfor sjelden at fastlege eller behandler spør om seksuell helse uoppfordret. Ta derfor gjerne praten i egne hender. Det finnes også mye nyttig informasjon på nett. Vi lenker til noe av det nederst på denne siden.
Lyst til å lære mer?
Brosjyren "Om å gjøre det godt for hverandre"
E-læringskurs Bekkenbunnstrening, fra Akershus universitetssykehus
E-læringskurs: Sex som fungerer – kurs for fagfolk (bruk Chrome)
Hjelpemidler for seksuelle aktiviteter (NAV)
Finn en sexolog – adresser over sexologer i Norge.
Hjelpemidler for seksuallivet - en brosjyre fra Quintet
Snakk med en likeperson om samliv og seksualitet
MSpodden - podkastepisode om MS og seksualitet
Om fagartikkelen
Fagartikkelen er laget med verdifull fagkunnskap, faktagrunnlag, ideer og inspirasjon fra Norsk MS-veileder.
Vi har også tatt utgangspunkt i innholdet fra brosjyren Om å gjøre det godt for hverandre av forfatterne Lena Didenko Pedersen, Thyra Giæver og Antonie Giæver Beiske.
Artikkelen er kvalitetssikret av:
Gro Owren Nygaard – forsker og nevrolog ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.
Tusen takk!
Vi vil også takke brukerpanelet ved Hanne Fjellheim, Therese Johannesen og Bjarni Dagbjartsson som har gitt verdifulle innspill og ideer til denne artikkelen.
Relevant
Stikkordet er kommunikasjon
Det er ingen fasit på hvordan man bedrer sin seksuelle helse. Heldigvis finnes det både gode råd og hjelpemidler. Første steg er å…
Seksualitet og MS– et tabubelagt tema
Symptomer knyttet til seksualitet kan ha større påvirkning på livskvaliteten enn graden av fysisk funksjonsnedsettelse. Et tema det er nødvendig, men vanskelig å…
Bli kjent med Katrine
Jeg liker å være med familie og venner, og trives både alene og med andre rundt meg. Jeg liker å gå turer og å være aktiv, og trener sammen med andre med MS to ganger i uken. Jeg tror jeg er en god samtalepartner, og er komfortabel med å snakke om det meste.
- 53 år
- Oppegård
- ktrening@gmail.com
- 48295312
- Akershus, Follo MS-forening, Region Øst