
Hva kan du gjøre som pårørende?
Det kan være vanskelig å være pårørende når noen som står deg nær får en alvorlig diagnose. Det finnes heldigvis mange gode råd som kan gjøre hverdagen som pårørende lettere.
Noen råd
Pårørende kan ofte oppleve at man lever i bakgrunnen av den som har MS, noe som for mange er helt naturlig. Men det er viktig å ta vare på seg selv og sine behov. De fleste trenger å få utløp for sin engstelse og sorg over at livet tok en ny vending. Det er viktig å søke støtte og råd før problemene blir for store.
Det er viktig at du snakker med andre om hvordan du har det.
- med den som har MS
Den som har MS lurer også på hva du tenker, hvordan situasjonen påvirker deg og samlivet
- med andre som står deg nær
Det kan være nære familiemedlemmer, gode venner eller andre du har tillit til. Mange går alene med sorgen, frustrasjonene og belastningene fordi det føles illojalt overfor den som har MS å snakke med andre om at det til tider er tungt. Alle trenger å «lesse av», og du vil møte forståelse fra dem du betror deg til.
- med andre i samme situasjon
Ofte er det best å snakke med andre som er i samme situasjon som deg selv. Noen som kjenner til hva det vil si å være pårørende til en med MS. Noen du ikke behøver å forklare så mye til. MS-forbundet har likepersoner for pårørende som du kan kontakte.
- med fagpersonell
Du kan få behov for hjelp fra for eksempel en sosionom om muligheter og rettigheter, fra en psykolog eller psykiatrisk sykepleier hvis du på et tidspunkt overveldes av situasjonen og ikke føler at du mestrer den, eller fra en lege hvis du er i tvil om forhold vedrørende sykdommen som for eksempel symptomer og behandlingsmuligheter.
Det er ikke uvanlig at pårørende i den første tiden etter diagnosetidspunktet foretrekker å unngå alt som har med MS å gjøre. For de fleste er det nyttig å vite noe om symptomer og behandlingsmuligheter. Det blir lettere å forstå hva som skjer med den som har MS og du kan involvere deg i de valg som tas underveis. Mange med MS ønsker at de pårørende skaffer seg kunnskap om
sykdommen.
Som pårørende vil man vise omsorg og interesse, men også samtidig unngå at sykdommen blir samtaleemne nummer en hver gang. Så du kan fort havne i dilemmaet: «Skal jeg spørre om sykdommen i dag, eller la det være?». Det kan være en god idé å avtale at den som har MS selv sier fra når det er behov for å snakke om sykdommen.
Mange pårørende forteller at det i perioder kan være vanskelig å tillate seg å være glad og fortelle om gode opplevelser den som har MS ikke lenger kan delta i. Det er viktig å holde fast ved at det er tillatt - og nødvendig - å glede seg over gode ting.
Ofte vil du trenge hjelp fra andre. Når man har tunge problemer å stri med, er det en fare for at man isolerer seg og insisterer på at dette skal jeg klare selv. Men det kan bli for mye for alle, og ofte vil andre mennesker i din familie eller omgangskrets gjerne hjelpe. Det kan imidlertid være vanskelig for dem å vite hva de kan gjøre.
Fortell dem hva du trenger, ikke gå og vent på at de selv tilbyr sin hjelp.

Pårørende
Å være pårørende til noen med MS kan være utfordrende og vanskelig. MS-forbundet jobber for både de med MS og deres nærmeste. Sammen…

Pårørendes rolle og rettigheter
Når en person får MS, er det viktig å få kunnskap, råd, veiledning og behandling. Like viktig er det å se de som…

Bli kjent med Asgeir
Jeg elsker å stelle i hagen, eller være ute på tur i skogen og fjellet. Jeg liker å lese, og er glad i historie. Som person er jeg rolig, empatisk og lyttende.
- 48 år
- Slemmestad
- asgeirberg@yahoo.no
- 92046549
- Asker og Bærum MS-forening