Hjem / Aktuelt / Helsa er jobben min

Helsa er jobben min

Helle Øyan Borsodi (23) fra Skien fikk MS allerede som 15 åring. Ni år skulle gå før hun endelig tok motet til seg og søkte rehabiliteringsopphold på MS-senteret. Det har hun ikke angret på.

Bilde av Helle Øyan Borsodi som poserer med intravenøs behandling på rehabilitering.

Artikkelen stod på trykk i MS-bladet februar 2024

Det var januar i år at Helle var på rehabilitering på MS-senteret i Hakadal. Før oppholdet var hun veldig spent på hva som ventet henne. Å møte andre med lignende utfordringer, men i forskjellige livsfaser, var en surrealistisk opplevelse. Frykten for å være annerledes og bekymringene for hvordan hun ville håndtere å se andre i ulike faser av MS-sykdommen, preget henne før oppholdet.

-  Jeg var kjempenervøs. Altså, det er jo ikke noe tvil om at det var skummelt. Bare sånn aldersmessig tenkte jeg de andre var gamle nok til å være både foreldrene og besteforeldrene mine. Det var både ambivalent og surrealistisk å forholde seg til. Jeg var kanskje redd for å havne litt på utsida siden jeg var ung, selv om jeg har hatt MS i mange år. 

Men totalopplevelsen av rehabiliteringsoppholdet var overveldende, følsomt og anerkjennende

- Jeg ble overrasket over hvor godt jeg kommuniserte med de som var mye eldre enn meg. Jeg følte meg ikke ekskludert på noen som helst måte. Det var ei som er fem år eldre enn meg der. Vi ble veldig nære og kommer sikkert til å ha kontakt livet ut.

Forberedelser

Helle ble kontaktet av MS-senteret to ganger før hun drog på opphold.

- Jeg snakket med dem på telefonen, forberedende samtaler kalte de det. De hadde jo henvisningen min, men jeg ble spurt om mine forventinger til oppholdet og hva jeg ønsket å jobbe med. Jeg fikk også informasjon om hva som ventet meg de tre ukene jeg skulle være der.

Den første dagen på oppholdet fikk de utdelt et ark der de skulle sette seg mål for oppholdet. Og om de hadde noen spesielle forventinger eller ønsker. Disse målene ble gjennomgått på slutten av oppholdet. Helle fikk spesielt god kontakt og oppfølging av sosionomen på MS-senteret.

- I løpet av de ni årene jeg har hatt MS har jeg aldri blitt så sett og forstått som jeg ble av sosionomen på MS-senteret. Hun var helt amazing. Det var en helt fantastisk opplevelse, forteller Helle.

I forhold til målene Helle har satt seg, skal sosionomen ringe henne i mai for å høre hvordan det har gått med Helle etter rehabiliteringsoppholdet. Det motiverer henne til å fortsette den gode livsstilen hun la grunnlag for på MS-senteret.

Opplevelsen av fellesskap og læring

Til tross for nervøsiteten, ble oppholdet preget av fellesskap og læring. Å møte andre med MS og dele erfaringer var både følsomt og anerkjennende. Gjennom individuelle samtaler og gruppeaktiviteter fikk hun innsikt i hvordan andre håndterte sykdommen og utfordringene den medførte.

- Jeg føler jeg har lært av de andre som var på opphold, men også delt av mine erfaringer.

Under oppholdet lærte hun hva kosthold, søvn og trening blant annet har å si for fatigue, som Helle sliter med.

- Jeg har begynt å legge meg og stå opp til faste tider hver dag, og tar generelt bedre vare på meg selv og lytter til kroppen min. Forskjellen fra da jeg drog på opphold i januar og frem til nå er enorm. Jeg pleier å si at helsa mi er jobben min!

Portrettfoto av Helle Øyan Borsodi. I bakgrunn ser man et snødekt landskap.
Helle Øyan Borsodi har blitt flink til å vare på seg selv.

Oppfølging og tilpasset behandling

Etter rehabiliteringsoppholdet tok Helle grep om sin egen helse. Gjennom kostholdsendringer, økt fysisk aktivitet og etablering av gode rutiner for søvn og hvile, opplevde hun betydelige helseforbedringer. Hun oppfordrer andre til å ta ansvar for sin egen helse.

- Jeg får oppfølging av fysioterapeut og trener daglig. Oppfølgingen og støtten jeg har fått, er avgjørende for å opprettholde fremgangen jeg har oppnådd gjennom rehabiliteringen. Jeg har til og med sluttet å snuse, forteller hun begeistret.

Rehabiliteringsoppholdet har vært avgjørende for Helle sin livsstilsendring. Gjennom å ta kontroll over sin egen helse og få støtte fra helsepersonell og andre i samme situasjon, har hun lært å mestre sykdommen på en måte som fungerer for henne. Hun oppfordrer andre i lignende situasjon til å søke rehabilitering og ta aktivt ansvar for egen helse. Som en ung stemme i rehabiliteringsdebatten, understreker hun viktigheten av å opprettholde og styrke tilbudet om rehabilitering for unge mennesker med en alvorlig diagnose som MS.

MS-senteret i Hakadal

MS-Senteret Hakadal har spisskompetanse både på sykdommen og på rehabiliteringsprosesser for MS-pasienter. De tilbyr 2 ukers intensivopphold og 3 ukers rehabiliteringsopphold.

Les mer på: https://www.mssenteret.no

Aktuelt